Botox

Botox – Muskelavslappnande behandling mot rynkor
Vilka områden kan behandlas?

Övriga användningsområden

  • Bruxism (tandgnissling)
  • Hyperhidros (överdriven svettning)

Hur går behandlingen till?
En liten mängd muskelavslappnande injiceras med en mycket tunn nål. Behandlingen går fort och är nästan helt smärtfri. Små upphöjda rodnader kan uppstå vid instickstället men de lägger sig oftast efter en kort stund. Ibland kan sticket orsaka ett mindre blåmärke som lätt kan döljas med lite make-up. Resultatet syns oftast redan efter ett par dagar och håller i sig 4-6 månader, ibland längre.

Ska jag tänka på något inför behandlingen?

  • Du får inte vara gravid eller amma.
  • Du ska inte ha feber eller en pågående infektion.
  • Ska jag tänka på något efter behandlingen? Du får inte träna eller bada bastu samma dag.
  • Ingen ansiktsmassage samma dag.

BOTOX® som behandling mot svettningar
Svettbehandling används för att kontrollera symptomen vid allvarlig svettning under armarna, på händer och fötter när medicinska krämer inte har tillräcklig effekt.
Hur utförs svettbehandlingen med BOTOX®?
En konsultation sker alltid innan man sätts upp för svettbehandling. Du får grundlig information om förberedelser inför behandlingen, själva behandlingen och tiden efteråt.

Lokalbedövande kräm läggs på det område som ska behandlas. För att fastställa storleken på området som ska behandlas används ett svettbehandlingstest som visar vilka områden som är mest utsatta. Muskelblockerande medel (BOTOX®) injiceras med en tunn nål i de mest markerade områdena. Mängden muskelblockerande medel  delas upp på flera injektioner. Behandlingen tar upp till en timme, inklusive den tid man sitter med bedövningskrämen innan den verkar.

Hur fungerar BOTOX®?
Muskelblockerande medel innehåller botulinumtoxin typ A. Det  hindrar svettutsöndring genom att blockera de kemiska signalerna från nerverna som stimulerar svettkörtlarna. Svettbehandling stoppar svettningen enbart i det behandlade området. Svett produceras normalt på andra delar av kroppen. Vart tar då denna svett vägen? Den tar inte vägen någonstans, eftersom det helt enkelt inte längre sker någon överproduktion i det område som har behandlats. Resten av kroppen är fri att producera svett som vanligt.

Det kan ta upp till en vecka innan behandlingen börjar verka. Effekten av en svettbehandling är övergående och behandlingen bör upprepas. I genomsnitt varar effekten 4-12 månader efter den första behandlingen. Oönskade biverkningar är mycket sällsynta. Den vanligaste biverkningen är en lätt ömhet eller blåmärken under några dagar efter behandlingen.

Vad kan behandlas med BOTOX®?
Svettning är naturens eget sätt att reglera kroppstemperaturen, men personer som lider av hyperhydros – överdriven svettning, producerar mycket mer svett än vad som är nödvändigt.

BOTOX ® svettbehandling är en effektiv metod som ger långverkande effekt.
Förutom vid svettbehandling används BOTOX® också mot rynkor och migrän.

Kan alla behandlas med BOTOX®?
Generellt sett kan alla behandlas med BOTOX®, men följande personer behandlas inte: Gravida och ammande. Personer med en hudinfektion i det område som ska behandlas. Personer som är allergiska mot någon av ingredienserna i muskelavslappande medel  (se FASS/Felleskatalogen för ingredienser). De som har haft en allergisk reaktion mot andra produkter med botulinumtoxin, som Azzalure® eller Dysport®

Konsultation
Konsultationen är en mycket viktig del för att få ett optimalt resultat. Du får fylla i ett formulär om din hälsa och eventuella sjukdomar, mediciner etc. Sedan kan du i lugn och ro beskriva dina önskemål och ställa frågor. Tillsammans går vi igenom en individuell behandlingsplan, kostnad och det förväntade resultatet. Detta innebär att du blir väl informerad om behandlingen och får realistiska förväntningar, samt kan känna dig lugn och trygg.

Konsultationen är kostnadsfri och tar ca 20 min.
Oftast kan behandling göras i samband med konsultationen om så önskas.

Efterbesök

Efter behandlingen är det viktigt med en uppföljning för att säkerställa att behandlingen uppfyllde dina förväntningar. Efter en injektionsbehandling med Botox sker efterbesöket efter ca två veckor, vilket säkerställer att den fullständiga effekten av den första injektionen har uppnåtts. Vid fillerbehandling sker efterbesöket efter ca en vecka. Vid efterbesöket kan vid behov en eventuell justering utföras.